Neuroosi

Neuroosi on yhteisnimike mielenterveyshäiriöille jotka eivät ole niin vakavia että kosketus todellisuuteen olisi kokonaan kadonnut.

Täydellistä yhteisymmärrystä siitä miten neuroosit jaotellaan tai miten niitä kuvataan. Ei myöskään ole täysin itsestään selvää kuka on ns. normaali ja ketä voidaan sanoa neuroottiseksi.

Neurootikot ovat useimmiten tietoisia ongelmistaan, heillä in ns. sairaudentuntoa.

Joitakin neurooseja ovat mm:

Ahdistusneuroosi: Tyypillinen oire on ahdistuskohtaukset. Henkilö kokee olonsa epämukavaksi, saa sydämentykytystä, jännitystunteita vatsassa, hengenahdistusta, huimausta jne. ja uskoo olevansa vakavasti sairas ja kuolevansa.

Pakkoneuroosit. Pakkoneuroosit voivat ilmetä pakkoajatuksina tai pakkoliikkeinä. Pakkoajatukset voi näyttäytyä siten että kuulee tai lukee tietyn sanan (kuten kuolema) ja tuntee olevansa pakotettu löytämään toisen sanan neutraloimaan sen (kuten elämä) ennenkuin voi jatkaa tekemisiään.

Usein on kysymyksessä kontrollointipakko – on pakko varmistaa että ovi on suljettu tai että liesi ei ole päällä. Pakkooireista voi tulla sekä eriskummallisia että invalidisoivia koska ne voivat viedä niin paljon aikaa ettei ehdi tehdä mitään muuta. Voi olla että joutuu tekemään tiettyjä liikkeitä tai liikesarjoja ennnekuin voi mennä sisään ovesta ja pelkkä epäily että on tehnyt väärän liikkeen johtaa siihen että on aloitettava kaiken alusta.

Fobiat ovat voimakkaita pelkoja tiettyjä asioita kohtaan. Fobioiden kohteet voivat periaatteessa olla vaikka mitkä kuten ahtaanpaikankammo, torikammo, hämähäkkikammo, ukkoskammo lentämisenpelko jne. Pahimmillan fobiat voivat rajoittaa normaalia elämää varsin paljon.