Masennus

Jossain vaiheessa elämästään joka viides meistä kärsii masennuksesta. Masennuksesta puhutaan jos joku tuntee alakuloisuutta pidempään ja se vaikuttaa arkielämään. Syyt eivät aina ole ilmeisiä ja voivat olla hyvin mutkikkaita.

Masennus on hyvin tavallinen kansantauti. Masentunut on useimmiten alakuloinen, ahdistunut, kärsii unihäiriöistä ja alentuneesta ruokahalusta. Elämä voi tuntua merkityksettömältä ja elämänhalu on poissa.

Masennus voi ilmetä ilman seelkeää ulkoista syytä tai olla seuraus ulkoisista tapahtumista kuten perheongelmista, surusta tai suurista elämänmuutoksista. Aikaisemmat vaikeat kokemukset voivat herkistää masennuksen syntyyn. Moni eri tekijä vaikuttaa masennuksen syntyyn mm biologinen havoittuvuus, perinnöllisyys ja stressi. Masennus voi myös olla aikainen merkki jostain fyysisestä sairaudesta kuten dementiasta, kilpirauhashormoonin puutteesta tai sydän- ja verisuonitaudista.

Masennuksen hoito

Masennusta voi hoitaa lääkkeillä sekä psykoterapialla. Hoitomenetelmät ovat kehittyneet viime vuosina kuten myös tietämyksemme masennuksen kulusta. Vaikea ja keskivaikea masennus hoidetaan pääsääntöisesti lääkkeillä. Useimmiten lääkehoito yhdistetään psykoterapiaan.